file-empty cross menu check cross2 plus minus chevron-up chevron-down chevron-left chevron-right arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up-right

LSS-boende Nya Sommarsol, Vejbystrand

Odalen Fastigheter har förvärvat tidigare rehabiliteringsanläggningen Sommarsol i Vejbystrand, Ängelholms kommun. Markområdet är cirka 28 000 kvm stort och i en första etapp revs stora delar av anläggningen men där den äldsta delen bevarades av historiska skäl. I första etappen renoveras den historiska samlingslokalen och ytterligare en byggnad som blir ett LSS boende samt ett nytt äldreboende uppförs. Odalen kommer under 2020 även påbörja en planprocess för att skapa förutsättningar för en vidare exploatering av området.

LSS boendet omfattar 12 lägenheter fördelat på 6 lägenheter i två plan. Byggnationen pågår och förväntas stå klar april 2020.

 

  • Omfattning: 12 platser
  • Ansvarig arkitekt: Tyréns
  • Status: Färdigställt, inflyttat

Arkitektens ord

Sommarsols nya LSS-boende är beläget i natursköna Vejby strand endast några hundra meter från vackra sandstränder och hav, samtidigt som det bara är 12 km från centrala Ängelholm.

Husets två våningsplan samt källare inryms i en enkel och översiktlig volym som är placerad i en omsorgsfullt gestaltad trädgårdsmiljö med gångar och uteplatser samtidigt som det finns en tydlig entré i anslutning till lokala gator och parkeringar. Byggnaden har ljusa, putsade fasader som accentueras av vertikala band med naturligt åldrande träpanel och svarta fönster som harmoniserar väl med omgivningen och förstärker intrycket av den friska, lugna och trygga omgivningen.

Boendets två våningsplan samt källare har enkla och översiktliga planlösningar sammanbundna med hiss och trapphus med glasade partier som ger ett ljust välkomnande. Båda våningsplan innehåller 6 lägenheter sammanbundna med en central korridor som avslutas med maximalt ljusinsläpp i vardera sida. Lägenheterna är generösa med stora ljusinsläpp för avkopplande utblickar till omgivningen och inkluderar kök, WC och dusch, sovrum och vardagsrum som är tillgänglighetsanpassade. Vardera planen har dessutom gemensamhetsutrymme med kök och vardagsrum samt personalrum med möjlighet till övernattning. I källarvåningen finns förråd och personalutrymmen.

Maria Freeney,
arkitekt,
Tyréns